Welkom!

Zoals uit de rest van deze website blijkt, is het Engels nog steeds de voertaal voor wetenschappelijke communicatie. Hieronder vindt u desondanks een korte samenvatting in het Nederlands van de belangrijkste informatie.

Ik werk als postdoctoraal onderzoeker in het Laboratorium voor Ultrastructuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik word ondersteund door een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen. Het labo maakt deel uit van het Department of Celullar and Molecular Interactions van het VIB, en bevindt zich in gebouw E op de hoofdcampus van de VUB in Etterbeek. Het volledige adres is:

Laboratorium voor Ultrastructuur
Gebouw E, verdieping 4
Pleinlaan 2
B-1050 Brussel

Telefoon: +32-2-629 18 53 of +32-2-629 19 48
Fax: +32-2-629 19 63


Plantelectines

Ik heb gewerkt aan een structurele studie van een reeks plantaardige lectines, waaronder het vegetatieve lectine DB58 van Dolichos biflorus en de zaadlectines van Pterocarpus angolensis en Bowringia milbraedii. Lectines zijn eiwitten die specifiek suikermoleculen herkennen en betrokken zijn in zeer uiteenlopende biologische processen en tevens aan de basis liggen van een aantal belangrijke biotechnologische toepassingen.

Bacteriële adhesines

Bacteriële adhesines zijn eveneens suikerbindende eiwitten, en waren als zodanig een logische voortzetting van het bestaande lectine-onderzoek. In tegenstelling tot de plantaardige lectines komen de adhesines voor op het oppervlak van bacteriecellen, waar ze instaan voor de aanhechting van de bacteriëm op cellen van andere organismen. Deze aanhechting is vaak de eerste stap in vestigen van een infectie, en er bestaat dan ook een grote interesse in de ontwikkeling van middelen die de binding van het adhesine op zijn doelwit kunnen verbreken.

Toxine/antitoxine-systemen

Toxine/antitoxine- of TA-systemen zijn eveneens van groot belang in het kader van bacteriële infecties. Bovendien bieden ze een aantal fascinerende onderzoeksmogelijkheden op het gebied van eiwitchemie, biofysica en fysiologie.

Technieken

Ik heb ervaring met de structuurbepaling van biologische macromoleculen door middel van X-straalkristallografie en kernmagnetische resonantie (NMR).